İnsanlar hangi sebeplerden dolayı vatanlarını terk etmek zorunda kalabilirler?
İnsanlar Dini, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı vatanlarını terkedip göç etmek zorunda kalırlar.
İslam Dininin daha çok yayılmasını, bir takvimin başlangıcı olan hicret dini sebeplerden yapılmak zorunda kalınmıştır. Müslümanlar vatanlarını bırakıp gitmek zorunda bırakılmışlardır.
Mekkeli müşriklerin Müslümanlara karşı baskısı her geçen gün artıyordu. Buna rağmen Hz. Muhammed, peygamberlik görevini en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyordu.
Bir gün Medine’nin ileri gelenlerinden bir grup, Mekke’ye geldi. Peygamberimiz 620 yılında gerçekleşen bu ziyaret sonucunda Medinelileri İslam dinine davet etti. Onlar da bu daveti kabul ederek Müslüman oldular. Bunlar, Medine’ye döndüklerinde orada İslam dinini anlattılar ve başka kişilerin de İslam dinini tanımasına katkı sağladılar.
Medineliler, 621 ve 622 yıllarında daha büyük bir kalabalıkla Mekke’ye geldiler. Peygamberimizle görüşerek her zaman ve her yerde onu destekleyeceklerine dair söz verdiler. Bu kişiler, Peygamberimizi ve Mekke’de bunalan diğer Müslümanları Medine’ye davet ettiler. “Akabe Biatları” adı verilen bu görüşmelerden sonra Mekkeli Müslümanlar, gruplar hâlinde ve gizlice Medine’ye hicret etmeye başladılar.
Mekke’de Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir ve Peygamberimizle birlikte az sayıda Müslüman kalmıştı. Bir süre sonra Peygamberimiz de Hz. Ebu Bekir’le beraber Medine’ye doğru yola çıktı. Hz. Ali, müşrikleri oyalamak ve Peygamberimizin hicretini kolaylaştırmak amacıyla bütün tehlikeleri göze alarak onun yatağına yatmıştı. Müşrikler Peygamberimizi öldürmek üzere eve girdiklerinde orada sadece Hz. Ali’yi buldular. Şaşkına dönen müşrikler Peygamberimiz bulmak için evden ayrıldılar.
Hz. Ali, Peygamberimizin bıraktığı emanetleri sahiplerine teslim ettikten sonra yola çıkarak Kuba köyünde Hz. Peygamberle buluştu. Peygamberimiz ve beraberindekiler 622 yılının eylül ayında Medine’ye ulaştı. Medineliler Peygamberimizi büyük bir sevinç ve coşkuyla karşıladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder